Language:

AjankohtaistaCharms of Arctic Auroras – Festivaali revontulista Inari-Saariselkä matkailualueella

lokakuuta 18, 2017

Ensimmäistä kertaa järjestettävä festivaali Charms of Arctic Auroras tarjoaa monipuolisen kattauksen tapahtumia revontulista Inari-Saariselkä matkailualueella aina Kiilopäältä Nuorgamiin 17.-26.11.2017. Jokainen pystyy kokoamaan itseään kiinnostavat tapahtumat teemoista: kulttuuri, oppiminen ja luontokokemus. Tapahtumien järjestämisestä vastaavat alueen yritykset.

Inari-Saariselkä – Parhaita paikkoja nähdä revontulia

Inari-Saariselkä alue on yksi parhaista paikoista nähdä revontulia koko maailmassa. Inari sijaitsee noin 250 km napapiirin yläpuolella, aivan revontuliovaalin alla. Revontuliovaali on soikea rengas, johon revontulet keskittyvät. Tämän takia revontulia on mahdollista nähdä lähes jokaisena yönä syksystä kevääseen saakka, kunhan on pimeää ja taivas on selkeä.

Kuva: Rayann Elzein

Keskimääräisesti revontulia näkyy pohjoisimmassa Lapissa jopa 200 yönä vuodessa, mikä tekee Inari-Saariselkä alueesta ihanteellisen paikan järjestää festivaali revontulista.

”Haluamme yhdessä alueen yrittäjien kanssa tarjota monipuolisia kokemuksia revontulista, jolloin ihmisen kaikki aistit ovat käytössä. Revontulia ei ainoastaan nähdä, vaan ne myös maistetaan ja kuullaan”, selventää projektikoordinaattori Johanna Alatorvinen.

Elämää mullistavia kokemuksia

Tieteellisesti puhuttaessa napa-alueelle ominainen ilmiö syntyy, kun maan magneettikentän kiihdyttämät hiukkaset törmäävät ilmahiukkasiin. Mutta revontuliin liittyy niin paljon muutakin kuin ainoastaan tiedepuoli. Paikallisille revontulet ovat olleet inspiraation, mytologian ja legendojen lähde jo vuosisatojen ajan. Matkailijoille revontulien kokeminen voi olla elämää mullistava kokemus.

Jotkut jopa jäävät koukkuun, eivätkä koskaan saa tarpeeksi noista kirkkaista väreistä. Ranskalainen valokuvaaja Rayann Elzein on viettänyt kuusi viimeistä talvea Inarissa kuvaten revontulia: ”Syy miksi palaan joka kerta takaisin, on yhdistelmä saamelaiskulttuuria, paikallista ystävällisyyttä ja tietysti suuri todennäköisyys nähdä revontulia.”

Festivaaliohjelmassa on mahdollista osallistua revontulikuvauksesta kertovalle luennolle, erilaisille revontuliretkille tai revontuli-illallisille. Kaamosjazz tarjoaa konsertteja gourmetravintoloissa ja keskellä luontoa sekä annoksen saamelaismusiikin sävyttämää jazzia. Ulkoilusta kiinnostuneille on tarjolla Saariselän rinteiden avajaiset ja Kiilopäähiihto tai erämaahan kaipaavalle arjen irtiotto Kaldoaiviin Utsjoelle.

Kuva: Visit Inari

Charms of Arctic -tapahtumakokonaisuuksista on tarkoitus tulla jokavuotinen festivaali Inari-Saariselkä matkailualueella. Myös keväälle ja syksylle on suunnitteilla omat Outdoor ja Wild Food -aiheiset kokonaisuudet. Charms of Arctic festivaali on konseptoitu osana Arctic Light -tapahtumahanketta. Kaksivuotinen EAKR-hanke on saanut rahoitusta Lapin liiton ohella Elinkeinot & kehitys Nordicasta sekä Inari-Saariselkä Matkailu Oy:stä.

Tutustu festivaaliohjelmaan: http://www.inarisaariselka.fi/charms-of-arctic-auroras/

Lisätietoja: hankekoordinaattori Johanna Alatorvinen, johanna.alatorvinen@inarisaariselka.fi, tel. +358 40 1379228